• Ou Ming
  • Thursday, February 14, 2008

    Στάχτη και burberry

    Μπαγιάτικο ποστ νο 1, της Ιφιμέδειας


    Κάθομαι στην έξοδο Α15 του Heathrow και περιμένω να επιβιβαστώ. Για πρώτη φορά δεν έχω κανένα βιβλίο, κανένα περιοδικό, βαριέμαι να βγάλω το λάπτοπ, καθισμένη ανάμεσα σε 2 ελληνίδες που τραγανίζουν τα πατατάκια τους, η μία διαβάζοντας, η άλλη κοιτώντας τα CK αρωματάκια που πήρε, χαζεύω τους έλληνες γύρω μου. Κοιτώντας μόνο μπροστά μου μετρώ 8 burberry κασκόλ. Οχτώ. Όσοι δε φορούν έχουν κάτι άλλο: μία τσάντα Louis Vuitton, κάτι Gucci, μία ζώνη, ένα accessory. Η συντριπτική πλειοψηφία. Ως επί το πλείστον φοιτητές. Σε κάτι τέτοιες χριστουγεννιάτικες πτήσεις, αν είσαι μόνος, είσαι καταδικασμένος να κρυφακούσεις τις πιο μπανάλ συζητήσεις: ο μουντός καιρός, το απαράδεκτο φαϊ, ο ινδός συγκάτοικος στην εστία, κλπ, κλπ. Αν είσαι λίγο πιο άτυχος: το elysée, το arizona, το lounge. Θα περίμενα να κάνω πια shut down αυτόματα αλλά με ενοχλούν όσο ποτέ, με τον καιρό διακρίνω πως ο μισελληνισμός μου αυξάνεται. Είναι μισελληνισμός; Δεν ξέρω, δε νιώθω καν μίσος ή θυμό, αντιθέτως μια βαθιά θλίψη με μία υποψία ενοχής για την αφ’ υψηλού διάθεση μου. Η συζήτηση από πίσω μου αυτή τη φορά είναι διαφορετική. Έλληνας καθηγητής συναντά παλιούς του φοιτητές από το Surrey που τώρα κάνουν διδακτορικό. Σε 2’ έχει αρχίσει να θάβει το πανεπιστήμιο που σπουδάζουν, στο οποίο ο ίδιος δουλεύει ακόμα αλλά απ’ όπου να ‘ναι φεύγει. Δε με εκνευρίζει ο αντιεπαγγελματισμός αυτού που κάνει αλλά το ότι κολλάει 3 'νταξ' ανά πρόταση: "έχουν τόσα προγράμματα, νταξ; και τι κάνουν; το έχουν κάνει επιχείρηση, νταξ; νταξ είπαμε αλλά όχι κι έτσι". Στη συνέχεια βγάζει έναν δεκάρικο για το πώς το διδακτορικό έχει καταντήσει επιχείρηση στο Surrey. Κανείς από τους φοιτητές δεν τολμά να του πει πως το ίδιο ισχύει σε όλη τη Βρετανία και πως ίσως για αυτό να έχει και ο ίδιος δουλειά. Γυρνώ και τον κοιτώ λοξά, από το λαιμό του κρέμεται ένα burberry.


    Δύο μέρες αργότερα στην Ερμού, 8 μοντέρνοι Άη Βασίληδες μετακινούνται τρεχάτοι από την Καπνικαρέα προς τη Μητροπόλεως. Την επομένη πάλι από την Ερμού προς την Καραγιώργη Σερβίας. Είναι μαύροι και οι σάκοι τους μπόγοι από άσπρα σεντόνια, έχει πέσει σύρμα, η εθνική οικονομία διασώζεται μέσω της πάταξής τους. Μπροστά στου Χυτήρογλου ξαναραδιάζουν την πραμάτεια τους, βρίσκεις το burberry κασκόλ σου, την τσάντα και τη ζώνη.


    12 Comments:

    Blogger Nick D said...

    Ahaha, h Ifimedeia to egrapse auto? Teleio einai. The circle of life ;)

    Kai mhn 3exname to Burberry outlet sto Hackney, pou den 8a akouseis Ellhnika mono an pas anhmera to Pasxa.

    February 15, 2008 10:37 am  
    Blogger Xilaren said...

    αφιερωμένο στην Ιφιμέδεια

    February 15, 2008 10:43 am  
    Blogger Ιφιμέδεια said...

    Σιγά μην έγραφα εγώ τέτοιο ποστ Νικ μου!

    Ευχαριστώ πολύ γιά την αφιέρωση xilaren!!! Με έχεις ψυχολογήσει τελικά και χαίρομαι τόσο που τα κρυφά κρυμμένα τα "διαβάζει" πότε-πότε κάποιος.

    Δεν ξέρω αν θα είχα τη δύναμη να γράψω ποτέ αυτή σου τη φράση
    "Είναι μισελληνισμός; Δεν ξέρω, δε νιώθω καν μίσος ή θυμό, αντιθέτως μια βαθιά θλίψη με μία υποψία ενοχής για την αφ’ υψηλού διάθεση μου."

    Μα νιώθω ακριβώς αυτό κι εγώ. Ξένη στην πόλη μου, πιό συγγενής με τους μετανάστες της, με τους μαύρους που πουλάνε τα burberry παρά με όσους τα φορούν.

    Παρεμπιπτόντως γιά να ελαφρώσω το κλίμα, δυό εξομολογήσεις:
    1. Τα burberry τα έχω άρρηκτα συνδέσει με την Νατάσσα Θεοδωρίδου, την αγέραστη λαϊκή αοιδό, η οποία κάποια στιγμή τα ανακάλυψε και τα φορούσε σέ κάθε νοητή βερσιόν! Στη θέση του Οίκου θα της είχα κάνει μήνυση γιά δυσφήμηση.

    2. Στην ταξίδι του μέλιτός μας στη Ρώμη όποτε συναντούσαμε Έλληνες προσποιούμασταν ότι είμαστε αλλοεθνείς με το να μην μιλάμε, να μην αντιδρούμε με βλέμματα κλπ. Κορυφαία στιγμή οι δύο εξηντάρηδες Έλληνες που μπήκαν στο λεωφορείο βράδυ και είπε ο άνδρας στη γυναίκα "Βλάκες είμαστε να χτυπήσουμε εισιτήριο;" Ε, ρε πατρίδα!

    February 15, 2008 1:04 pm  
    Blogger Xilaren said...

    δεν έχω πάει ποτέ στο άουτλετ. τι έκανες εκεί μίστερ ντιμοτάκις; :Ρ

    αλλά για να τα λέμε και με το όνομά τους, θυμάμαι την "προσγειωτική" εμπειρία στα Starbucks του St John's wood με τους ελληνάρες που αραδιάζονται στα έξω τραπέζια. Τους χάζευα με την ίδια, ας πούμε, επικριτική διάθεση μέχρι που έσκυψα να πάρω τον καφέ μου και πρόσεξα το ralph lauren t-shirt που φορούσα... εξ ου και η "υποψία ενοχής". (δε νομίζω πως το ξαναφόρεσα έκτοτε παρα μόνο για πυτζάμα).

    Νομίζω ότι όλοι οι έλληνες αποφεύγουν τους άλλους έλληνες. Πόσο σνομπ είναι τελικά αυτό;

    χαίρομαι που σου άρεσε, άλλος ένας λόγος για την αφιέρωση ήταν αυτά που λέγαμε πέρι των ποστ που γράφουμε στο μυαλό μας.

    xxx

    February 15, 2008 1:26 pm  
    Blogger amvro said...

    εγώ έχω πάει στο άουτλετ, χαχαχα σούπερ είναι... να σας ξεναγήσουμε όποτε θέλετε!

    February 15, 2008 3:15 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    einai omos ena eidos counter revolution na agorazis burberry oxi apo to kanoniko katastima alla apo tous mavrous. ena counter-luxury....

    February 16, 2008 12:25 am  
    Blogger akoimetos said...

    To outlet...τι μου θυμίζετε... μέχρι και γαλότσες αγόρασαν κάποιοι (ονόματα δε λέμε... 9 λιρόνια, κοψοχρονιά) -όντως τα ελληνικά δίνουν και παίρνουν εκεί μέσα. Μάλλον το συναίσθημα είναι κάπως διπλά ενοχικό -όπως να το ντρεπόμαστε για κάποιο μέλος της οικογένειάς μας και ταυτόχρονα να ντρεπόμαστε και για τη ντροπή μας, αλλά ουφ όλα τα νέα που έρχονται από την Ελλάδα ή και όσα βλέπουμε, ακούμε και μαθαίνουμε όταν είμαστε κι οι ίδιοι|ες κάτω είναι(μιλώ προσωπικά) αποκλειστικά και μόνο αποκαρδιωτικά. Οπότε? Ας παρηγοριόμαστε μεταξύ μας κι ας σχεδιάζουμε (αλλά βεβαίως και ας ασκούμε) τον σημειωτικό μας ανταρτοπόλεμο: Τι τον θέλεις τον Αρμάνι, αφού στο κρεβάτι χάνει (Αθάνατη Μαλβίνα!) Φιλιά

    February 16, 2008 8:56 am  
    Blogger mourga said...

    egw exw paei sto outlet, epeidh irthe mia filh apo ellada gia 2 mono gamimenes meres (dld miamish, afou htan toso ilithia pou ekleise tis pio ftines kata 10 lires ptiseis, kai eprepe na einai gatwick 4misi to prwi kai edwse ti diafora se taxi-xaxa)
    nai loipon ti elega kai pame hackney, kai lew, tha tin paw primark (xwris na tis pw oti einai ftiniariko) kai epathe tin plaka tis (tosa pragmatika xerei apo moda..)
    kai meta phgame sto outlet opou htan les kai eixes paei se greek night. ellines, kyprioi, kai merikoi giapwnokinezoi.
    egw pira ena neseser, pou ntrepomai kai na to xrisimopoihsw, kai na to dwrisw:PPP

    February 16, 2008 5:41 pm  
    Blogger Provato said...

    αχ η σημειολογία της καθημερινότητας πόσα πολλά μας αποκαλύπτει.

    February 16, 2008 8:00 pm  
    Blogger Xilaren said...

    χε! σας ευχαριστώ όλους, μου άρεσε που σας διάβασα. ένα πράγματάκι που σαν να ξέφυγε:

    παρεξήγηση: το θέμα δεν είναι ποιος έχει πάει στο outlet. δεν έχω αλλά εχω αγοράσει το μισό Bicester, οπότε δεν είναι εκεί η ουσία, ούτε ο σνομπισμός μου τόσο υψηλός. αυτό που λέει ο akoimetos κυρίως. και όλη αυτή η σοβαροφάνεια cum καταπιεσμένη "αρχοντιά" ίσως και λίμπιντο; χμ...

    February 18, 2008 10:56 am  
    Blogger iordanou said...

    Νεοέλληνες/Νεοκύπριοι... δράμα το ταξίδι Λονδίνο-Λευκωσία. Μόλις επέστρεψα.. 2 ασπιρίνες και ύπνος

    February 18, 2008 3:24 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    "Νομίζω ότι όλοι οι έλληνες αποφεύγουν τους άλλους έλληνες. Πόσο σνομπ είναι τελικά αυτό;"

    cultural intimacy

    February 19, 2008 7:58 am  

    Post a Comment

    << Home