• Ou Ming
  • Sunday, August 26, 2007

    moralistic fallacy

    Ακόμα δε γυρίσαμε και το Σύμπαν άρχισε τα μαθήματα από όλες τις μπάντες:

    οι κοντινοί σου άνθρωποι θα σου πουν ψέμματα/ αποκρύψουν την αλήθεια πιστεύοντας ότι σε προστατεύουν ενώ επί της ουσίας προστατεύουν μόνο τη βολή τους. Επειδή είσαι άνθρωπος, κάνεις/ θα κάνεις/ έχεις κάνει το ίδιο. Όταν κάνεις το ίδιο και αποφασίζεις εν τέλει να εξηγηθείς, συνήθως δε το κάνεις ευθέως αλλά με μικρά βήματα, ίσως ρίχνοντας και άλλα λίγα ψέμματα στην εξίσωση για να στρώσεις το δρόμο. Αν μπορείς, θα διαλέξεις διαισθητικά το χώρο και το χρόνο έτσι ώστε να αιφνιδιάσεις τον άλλο και να διατηρήσεις τη θέση υπεροχής σου. Δεν υπάρχει αυτό που λένε οι Άγγλοι come clean. Ποτέ δεν ξεκαθαρίζεις απόλυτα, come clean ισοδυναμεί με το μίνιμουμ αριθμό ψεμμάτων που μπορεί να πει κανείς γύρω από ένα θέμα, μία κατάσταση κλπ. Αυτό επίσης λέγεται " έτσι όπως το βλέπω εγώ". Οι άλλοι πληγώνονται/ έχουν ήδη πληγωθεί. Εξαρτάται από τους ίδιους αν θα χρησιμοποιήσουν τη γνώση ως δύναμη για να γνωρίσουν εσένα καλύτερα και ίσως τον εαυτό τους ή αν θα αποφύγουν να την κοιτάξουν κατάματα, μετατρέποντας τη σε πληγή την οποία θα σου προσάπτουν και θα τη περιφέρουν ανοιχτή κάτω από τη μύτη σου όποτε συμφέρει.
    Αν είσαι από την πλευρά αυτών που πληγώθηκαν, είσαι ελαφρώς από κάτω. Γιατί δε δρας αλλά αντι-δράς. Επίσης, πρέπει να επιδείξεις ωριμότητα όταν οι άλλοι σου έχουν μόλις συμπεριφερθεί σαν να είσαι μικρό παιδί. Εν ολίγοις, την πούτσισες.

    Όπως και να έχει, η εμπιστοσύνη χάνεται. Στην καλύτερη περίπτωση, προσωρινά. Αποδεικνύεται ακόμα ότι κακώς υπάρχει ως έννοια στις ανθρώπινες σχέσεις σε πρώτη φάση.

    Τέλος, το Σύμπαν σου μαθαίνει πως όσο προσπαθείς να μη βρεθείς σε αυτή τη θέση (του φλομωμένου στην μπαρούφα), τόσο προκαλείς την τύχη σου. Παρέχεται φόρμουλα που το αποδεικνύει μαθηματικά.




    (Πόσο ηθικοπλαστικά είναι όλα αυτά;)

    ............................................................................................................................

    Σε περίπτωση που δε δύναστε να το εμπεδώσετε, το Σύμπαν προσφέρει εντατικά μαθήματα Σαβ/κα και αργίες. Στην περίπτωσή μου έρχονται σε μορφή καθόδου τρίων φρονιμιτών ταυτοχρόνως. Οι 2 έσκασαν ήδη. Σκοπός τους, νομίζω, είναι: α. να καταλάβω πως μεγάλωσα και είναι πλέον καιρός να μάθω το μάθημα από πάνω και β. να με ξυπνάν στις 6.50 την Κυριακή για επανάληψη και ασκήσεις.

    Όταν είπα χτες στην Al. πως my wisdom teeth are coming out, με τα λίγα ελληνικά που της έχω μάθει στα 8 χρόνια της φιλίας μας μου απάντησε: “Α! ΣΟΦΙΑ!” και το πρόσωπό της φωτίστηκε.

    Ναι, από αυτό το μάθημα του σύμπαντος θα βγω πιο σοφή. Λίγο πιο πριν ίσως να τα σπάσω όλα.


    νο μαν'ς λαντ

    Labels:

    8 Comments:

    Anonymous Anonymous said...

    What, no song? :)

    August 27, 2007 12:44 am  
    Blogger Xilaren said...

    haha!

    August 27, 2007 8:52 am  
    Blogger akoimetos said...

    Μπεμπέκα, αυτά για τους φρονιμήτες είναι μύθος. Τους έχω βγάλει και τους 4 από το '92 και όπως πολύ καλά γνωρίζεις από σοφία και φρόνηση λίγα πράγματα... Φιλιά

    August 27, 2007 11:50 am  
    Blogger Aντώνης said...

    Εγώ θυμάμαι το τραγουδάκι λίγο πριν πετάξω το δοντάκι στα κεραμίδια... τότε που αλλάξαμε τα πρώτα με τα δεύτερα κι ήμασταν σαν ανάποδα γαμώτο, πριν καν χτυπήσει και η εφηβεία..."Παναγίτσα μου, πάρτο, και δώσε μου χρυσό". Πληροφορήθηκα δε από το ποστ σου πως τα λένε και γουιζντομ τιθ οπότε τίγκα στο λευκόχρυσο σε βρίσκω και στο εύχομαι!

    August 27, 2007 1:36 pm  
    Blogger Nick D said...

    Egw lew na akolou8eis kai esy auta pou proteineis gia tous allous. To Sympan prosferei ma8hmata, alla esena to myaloudaki sou mallon ta3ideue ekeinh thn wra...

    August 28, 2007 4:28 pm  
    Blogger Xilaren said...

    if u pay close attention, im talking to myself.

    close.
    attention.

    August 28, 2007 4:33 pm  
    Blogger Nick D said...

    Patro
    nizing

    Moralistic phallus more like it...

    August 28, 2007 11:08 pm  
    Blogger Xilaren said...

    ok.

    now that u judged the world, u take some time to look at urself.

    August 28, 2007 11:46 pm  

    Post a Comment

    << Home