• Ou Ming
  • Thursday, October 23, 2008

    Prada Marfa - Store as Sculpture

    Τον Οκτώβριο του 2005, στη Marfa του Texas, εμφανίστηκε ένα μαγαζί της Prada, σε ένα αυτοκινητόδρομο στη μέση του πουθενά.



    Κόσμος περνούσε με τα αυτοκίνητά του και δεν πίστευε στα μάτια του. Το brand της Prada είναι αναγνωρίσιμο, ακόμα και απο τις χοντρές επαρχιώτισες Αμερικάνες με το Chevy Impala, τα παιδιά στο πίσω κάθισμα να φωνάζουν, το τεράστιο Big Gulp γεμάτο Mountain Dew, πηγαίνοντας στο Mall στη μέση της ερήμου για τα ψώνια με 70 mph γιατί υπάρχουν μπάτσοι στημένοι πίσω από μεγάλα billboards να τσεκάρουν την ταχύτητα των περαστικών αυτοκινήτων (φτιάχτο στο μυαλό σου μεταξύ Dukes και Smokey and the Bandit), σκεπτόμενες ότι υπήρχε μια καλύτερη ζωή γι'αυτές όταν διαβάζουν το Αμερικάνικο Vogue τα βράδυα...



    Το Prada Marfa όμως δεν είναι fashion όαση στην βαρετή έρημο του Texas. Είναι ένα Installation Art project από τους Michael Elmgreen & Ingar Dragset, οι οποίοι δουλεύουν μαζί απο το 1995 σε installations και performances, εξετάζοντας την υποβόσκουσα ανάγκη του ανθρώπου για καθημερινά αντικείμενα, και τον τρόπο που επιρρεάζει το urban τοπίο την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία.

    Νομίζω ότι η παραπάνω περιγραφή ωχριά μπροστά στο πρώτο μαγαζί ως έργο τέχνης!



    Το άλλο ενδιαφέρον με το κτήριο είναι ότι έχει φτιαχτεί με βιοδιασπόμενα υλικά, και θα αρχίσει σε λίγο καιρό να διαλύεται μέχρι να αρπάξουν οι περαστικοί τα περιεχόμενα και να μην μείνει τίποτα.

    Είναι statement για το προσωρινό της μόδας; Ή μήπως αν η υψηλή μόδα είναι τέχνη;

    I love it και έχω ψαρώσει...

    4 Comments:

    Blogger music is my drug said...

    state(ment) of art....τέλειο!!

    October 23, 2008 2:25 pm  
    Blogger Xilaren said...

    καλέ, τι βλέπουν τα ματάκια μου; ποστ από τον δμτκ;;; ω, ποία τιμή!!! :Ρ

    πολύ ενδιαφέρον, έχω τις αντιρρήσεις μου βέβαια για το στερεότυπο των χοντρών, επαρχιωτών αμερικάνων κλπ κλπ (και γιατί γυναίκες δλδ, κι όχι άντρες;) αλλά αυτά τα ξέρεις.

    μπράβο, ντήαρ!

    October 23, 2008 2:37 pm  
    Blogger Provato said...

    σούπερ κουλ!

    October 24, 2008 12:48 pm  
    Blogger doera said...

    Τρομερό,
    το βιοδιασπώμενο είναι μεγάλη έμνευση!
    Tώρα να πω το αντίστοιχο που ισχύει στο Χρηματιστήριο, αφού οι στο πουθενά Αμερικάνες το ξέρουν, πούλα την Prada, υπάρχει πρόβλημα, θα φανεί πολύ βαρύ ε!
    (Υπερκτιμημένο brand anyway, το nylon του trendy f.v., αλλά marketing success).

    October 29, 2008 3:08 pm  

    Post a Comment

    << Home