• Ou Ming
  • Monday, April 09, 2007

    des films...

    Ο Αμβρόσιος ζήτησε 7 (ή μήπως 17;), η Μούργα 10, έχουν περάσει κιόλας σχεδόν 3 βδομάδες, οι λίστες με αγαπημένα είναι το χειρότερό μου, την κάνω μόνο γιατί πρόκειται για ταινίες αν και είμαι σίγουρη πως τη στιγμή που θα πατήσω το publish this post θα θυμηθώ ποιές είναι οι 10 πραγματικά αγαπημένες μου ταινίες. Και ίσως να μην έχουν καμία σχέση με τις εξής:

    1.


    The Smoke, 1995, Wayne Wang.
    Πρώτη επαφή με τον Paul Auster. Μαζί αγαπώ και το αδερφάκι του, το Blue in the face, στο οποίο υπάρχει μία από τις πιο αγαπημένες μου σκηνές, σκηνή ανθολογίας στο προσωπικό μου κινηματογραφικό σύμπαν: η επίσκεψη του Jarmusch στο καπνοπωλείο του Keitel για να καπνίσει μαζί του το τελευταίο του τσιγάρο πριν το κόψει. Η συζήτηση για το πώς πετάνε τα πιστόλια στις σκηνές των action movies.
    Πού: Το Τιτάνια στη Θεμιστοκλέους, ζεστό απόγευμα άνοιξης, στο τέλος του λυκείου, όλα να φαίνονται δυνατά και προς κατάκτηση. Πέρασα μπροστά από το Τιτάνια φέτος τα Χριστούγεννα, σχεδόν δεν το πρόσεξα. Είναι ακόμα εκεί. Έμοιαζε ακόμα μικρότερο – αν αυτό είναι δυνατόν.

    2.


    Μιλώντας για Jarmusch, οπωσδήποτε κάτι δικό του, ίσως το Ghost Dog, η μοναδική του ταινία που έχω δει μόνο μία φορά (εξαιρείται το Broken Flowers που δεν το έχω δει καμία φορά ολόκληρη, πάντα με παίρνει ο ύπνος 15’ πριν το τέλος!) Ίσως και το short με την Gena Rowlands και την Winona Ryder από το Night on Earth
    Πού: βίντεο;;; δε θυμάμαι

    3.


    The dancer upstairs, 2002, John Malkovich
    Η ταινία που συνδυάζει all my soft spots: λίγη πολιτική, λίγη Λατινική Αμερική και το αγόρι μου (ο Javier Bardem εκείνη την εποχή). Βασισμένο στο βιβλίο του Nicholas Shakespeare που ακόμα δεν έχω αξιωθεί να διαβάσω, εξιστορεί από την πλευρά ενός υψηλόβαθμου αστυνομικού την αναζήτηση του ιδρυτή μίας τρομοκρατικής οργάνωσης (ουσιαστικά αναφέρεται στον Abimael Guzmán και το el sendero luminoso στο Περού).
    Πού: London Film Festival, Malkovich να απαντάει μετά την προβολή στην πιο ηλίθια και-καλά-προβοκατόρικη ερώτηση κοινού που έχω ακούσει ποτέ: do u imagine all communists as ugly, full of pimples and wearing old woollen vests? Πληρωμένη απάντηση: Sometimes I do, sometimes I don't. it depends on the day really.

    4.


    Leaving Las Vegas, 1995, Mike Figgis
    (αν και δεν την έχω ξαναδεί έκτοτε) όταν ο Cage έκανε ακόμα ταινίες της προκοπής. Από τα καλύτερα σάουντρακ ποτέ, το cd ήταν το πρώτο μου δώρο στον μεγάλο μου έρωτα.
    Πού: Άνεσις, στην πλατεία δημαρχείου στον Πειραιά με την Κ., 1ο έτος πανεπιστημίου, να γελάμε με τις καλοβαλμένες κυρίες μπροστά μας που την έκαναν τσουπ-τσουπ σαν σουσουράδες κάπου στο 15ο λεπτό όταν η Sera/ Elisabeth Shue μιλάει στον ψυχαναλυτή της για κάποιον πελάτη που έχυσε στο πρόσωπό της, μολονότι τώρα που το σκέφτομαι σίγουρα είχαμε σοκαριστεί εξίσου.

    5.




    L' Atalante, 1934, Jean Vigo
    Λίγο πολύ για τα πάντα: living on a barge γεμάτο γάτες, ρομαντισμός, η πόλη ως πειρασμός, το περίεργο πλήρωμα … ήμουν σίγουρη πως αυτή την ταινία θα την ερωτευόταν κάποιος που είχα ερωτευτεί εγώ, του την έβαλα την πέμπτη μέρα που τον έβλεπα, τον πήρε ο ύπνος στα 20 λεπτά, από εκεί και μόνο θα έπρεπε να είχα προβλέψει το άδοξο μας τέλος. (υπέρ του δέοντος ρομαντική; μπα… απλώς χαζογκόμενα :-)
    Πού: στο Renoir Cinema, μόνη μου, μεσημέρι, κοπάνα από τη δουλειά

    6.


    Το κορίτσι με τα μαύρα, 1956, Μιχάλης Κακογιάννης
    ωραία ιστορία, εξαιρετικοί δεύτεροι χαρακτήρες (Ζαφειρίου, Φούντας, Περγιάλης) το αγαπημένο μου νησί σε άσπρο μαύρο.
    Πού: τηλεόραση και βίντεο χιλιάδες φορές.

    7.


    Εντάξει, ξεφτίλα και ultra-cheesy αλλά πρόκειται για μια ταινία που πρωτοείδα στο δημοτικό, ξαναείδα 1000δες φορές και που ακόμα και τώρα, σχεδόν 15 χρόνια μετά, ξέρω ακόμα απέξω: Dead Poets Society, 1989, Peter Weir, από τους πιο underrated σκηνοθέτες της γενιάς του κατά τη γνώμη μου, η αιτία να αγοράσω μερικά βιβλία που ουσιαστικά διάβασα αρκετά χρόνια μετά (Thoreau, Whitman). Βλακωδώς θα βάλω τα λεφτά στον Robert Sean Leonard και όχι στον Ethan Hawke όπως θα έπρεπε. Συγχωρώ τον εαυτό μου λόγω ηλικίας.
    Πού: στο υπόγειο Αττικόν απέναντι από το δημοτικό θέατρο Πειραιά, με την "κολλητή" μου, τη Ζωή, και να μας συνοδεύει η μητέρα μου. Όλη εκείνη τη χρονιά, της έκτης δημοτικού, οι μαμάδες μας μας πήγαιναν σινεμά εναλλάξ, θυμάμαι τη δική μου να αισθάνεται physically nauseous σε μία ταινία που είδαμε λίγο μετά, το Born on the 4th of July! χαχά!

    7 1/2



    το short του Sean Penn με τον Ernest Borgnine στο 11'09''01 - September 11, τη σπονδυλωτή, ας πούμε, ταινία με τα 11 shorts 9 λεπτών διαφόρων σκηνοθετών για το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Απλώς ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ… άντε και αυτό του Iñárritu στην ίδια ταινία.
    Πού: πώς λέγεται εκείνο το μικρό ανεξάρτητο σινεμά, off Shaftesbury, κοντά στο Trocadero; το πρώτο μου χιόνι στο Λονδίνο.


    Τέλος, θα έπρεπε στη λίστα μου να υπάρχει οπωσδήποτε μια ταινία με τον sexiest ugly man alive, Steve Buscemi (Trees Lounge; Ghost World;). Ο Buscemi με οδηγεί νοερά στους αδερφούς Κοέν (The big Lebowski ίσως;) και αυτοί στον Τορτούρο και ο Τορτούρο στο Quizz Show, και τον Bob Redford, οπωσδήποτε μια ταινία με αυτόν (Electric Horseman, Three days of the Condor, Sundance kid) ή από αυτόν (A river runs through it, Ordinary people). Τέλος, on peculiar looking, talented men: Mathieu Kassovitz και tisse, ωραία ανατρεπτική κωμωδία, στο 1993 πολύ πιο insightful για τη ζωή στα προάστια του Παρισιού από οτιδήποτε άλλο έχω δει.


    (διάολε, ούτε μία ταινία γυναίκας δημιουργού!)


    πάω να ακούσω το OST του Leaving Las Vegas.
    Για παρέα θα ανέβαζα από το soundtrack το Come rain, come shine από τον Don Henley. Κάποιος είπε Ray Charles, τελικά ανεβάζω την καλύτερη -από αυτές που γνωρίζω- εκτέλεση. by a very dear, beloved, beloved voice...








    είναι αργά πλέον για προσκλήσεις αλλά θα ήθελα να κάνει τη λίστα του και ο NIckD, the human version of a better, extended IMDb. :-)

    Labels:

    24 Comments:

    Blogger nikos said...

    Φο-βε-ρο το come rain or come shine - ειχα ερωτευτει και τη Shue.

    Συμφωνουμε σε μια ή δύο... αλλά να σου αρεσει ο Buscemi?!

    April 10, 2007 5:27 am  
    Blogger mourga said...

    mou aresei pou ebales kai pou ta eides (kai pou to thimasai kiolas!!!!)

    prepei na sou pw oti ki emena o robert sean leonard mou arese apo to DPS, and kai san tainia me ekneyrise ligaki (isws epeidh zhleya:P)

    episis na sou pw oti mallon ki egw exw kapoio problima giati ki emena mou aresei o buscemi!

    oso gia to zwntano IMDB, ton kalw se anametrisi me to ktinos. einai xamenos apo xeri:)))

    kalimera, kai xronia polla!

    April 11, 2007 8:00 am  
    Blogger Ιφιμέδεια said...

    Ωραίες επιλογές -τουλάχιστον όσες έχω δει κι εγώ!

    Μα βρε Xilaren μου, το ξέρεις ότι το υπόγειο Αττικόν ήταν και δικό μου στέκι με την "κολλητή" μου;
    (μόνο που εμείς είμασταν μόνες μας, γυμνασιόπαιδες γαρ...)

    Υ.Γ. Buscemi sexiest man alive? Μμμμμ θα διαφωνήσω...

    :)

    April 11, 2007 11:21 am  
    Blogger Xilaren said...

    παιδιά μου, για τον Buscemi περίμενα περισσότερη κατανόηση. Μόνο η Mourga με καταλαβαίνει. Δεν ξέρω τι είναι: the big, watery eyes? τα στραβά δόντια;... τώρα που το ξανασκέφτομαι, είναι και λίγο creepy βέβαια... χμ,mourga γιατρέ μου, λες να το κοιτάξουμε;

    @nikos: ναι, η Shue ήταν μία κούκλα σε αυτή την ταινία, πράγματι. fancy the B.Holliday version?

    @ιφιμ: το αττικόν λειτουργεί ακόμα άραγε; και είπαμε sexiest UGLY man alive, μην τα ισοπεδώσουμε και όλα!

    mourga baby, μην το πας το στοίχημα γιατί θα το χάσεις. Ή μάλλον να το πας, και με λεφτά, θέλω να αγοράσω μία dslr :-P Άντε πότε θα ανέβεις;!

    τέλος, μόλις έκλεισα τα μάτια μου προχτές, δεκάδες αγαπημένες ταινίες παρήλασαν: clerks, blowup, woody allen, nicholas ray, tim burton, the first matrix,danny boyle, cassavetes... aaarrrgh!

    April 11, 2007 12:52 pm  
    Blogger mourga said...

    attikon episis simeio anaforas me ti diki mou kolliti(aka ktinos) opou kai eidame tin agapimeni tainia last time I committed suicide, tin opoia fysika kai xehasa na anaferw sti dikia mou lista mazi me polles alles!

    xilaren mou, 23 erxomai, opote kai tha analysoume ta panta gia tous "asximous", bl. buscemi.

    oso gia to stoixima, trust me, to ktinos tha kerdize (ki egw mia slr zaxarwnw!!!)

    April 11, 2007 9:24 pm  
    Blogger hotel iris said...

    ρετρό μουσικές, αγαπημένες ταινίες και ζεστές αναμνήσεις, ωραία διάθεση...
    αν απόψε σου έλεγα να χορέψουμε αυτό το τραγούδι, θα έλεγες ναι;

    April 11, 2007 9:32 pm  
    Blogger nikos said...

    Πολυ καλή βερσιόν, δεν την ηξερα.
    Ακου και του Ray -αν δεν το'χεις κανει ηδη- θαθελα να μου πεις.

    Ασχετο, τωρα μου΄ρθε, απο Κοεν θα εβαζα το Miller's crossing.

    April 11, 2007 9:49 pm  
    Blogger Xilaren said...

    ναι, Miller's crossing by far. I am attempting to download R. Charles at the mo. not sure i can locate the actual song though, hm...

    @tif: this is holiday! how abt a drink instead? :-)

    @mourga: ok, then. i like challenges... let me meet ktinos first and then i'll decide (o nikolas bebaia den exei idea! :-P)

    April 11, 2007 10:17 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    Mwro mou omorfo, s'eyxaristw pou aneferes stin lista to kommati me tin monadiki mou agapi kai tin Gena Rowlands apo to Night on earth! Kai apanta kai sta e-mail kapoiou pou einai filos sou, oxi mono stous bloggers (ftou, lerwsa to stoma mou pali, eipa kakia leksi!)
    :)
    V.
    P.S.Kai pes stin anthrwpini ekdosi tou imdb na min polykokoreyetai giati monos tou eixe paradextei oti o ypofainomenos tou espage ta neyra pou iksere perissotera. XIXIXI!

    April 12, 2007 11:38 am  
    Blogger Xilaren said...

    aaa! 8a klapsw! de 8a to pistepseis, otan egrafa auto gia to IMDb se skeftomoun kai pws 8a eprepe na ebaza "meta ton V." alla telospantwn!

    mou exeis leipsei poly, se pairnw tilefwno twra!

    April 12, 2007 11:45 am  
    Blogger amvro said...

    μας θύμισες και το κορίτσι με τα μαύρα...

    April 12, 2007 2:33 pm  
    Blogger Rakasha said...

    Το Αττικόν λειτούργησε για λίγο φέτος ως cinema-cum-cafe (call me Starbucks) και μετά διέκοψε, προφανώς γιατί δεν τα κατάφερνε, 750 θέσεις είναι πολλές.

    Btw, το Dead Poets το είχα δει κάπου παραδίπλα, στο πάλαι ποτέ Απόλλων και νυν Dunkin' Donuts, την 9η εβδομάδα θριάμβου...

    April 15, 2007 11:11 pm  
    Blogger Xilaren said...

    Ρακάσα, για λίγο νόμισα πως αναφερόσουν στο Αττικόν και Απόλλων της Σταδίου, είχα ξεχάσει πως το σινεμά στο Πασαλιμάνι (νυν Dunkin' donuts) λεγόταν Απόλλωνας! πω πω τι μου θύμισες... μας είχε πάει εκεί το σχολείο να δούμε το Ενα καπέλο γεματό βροχή ("πώς να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τα ναρκωτικά με μία 50ς ταινία που αναφέρεται στη μορφίνη!"). Και επίσης την ταινία του Stone για τους Doors από την οποία είχα φύγει έξαλλη!!!

    διάολε, αισθάνομαι 850 χρονών!!!

    April 16, 2007 1:42 am  
    Anonymous Anonymous said...

    auto to post htan istoriko, xilaren... ekanes ton v. na bgei apo thn trypa tou, hehehehe!
    pantws, an ginei cine-monomaxia me olous tous endiaferomenous, egw pontarw ston v.!

    ligo alfred? :-(

    April 16, 2007 2:30 pm  
    Blogger Xilaren said...

    τον Β. τον ξετρυπώσαμε αλλά δεν είχα feedback από εσένα, my core audience, και ένιωσα λίγο αποπροσανατολισμένη! αλλά δεν παραπονιέμαι! :-)

    ναι μωρέ και Άλφρεντ και από όλα (πιστεύεις πως δεν έβαλα Γούντυ Άλλεν;), προχθές ξαναείδα το Rear Window, και τρελάθηκα με τους διαλόγους! ποιό του Alfred θα διάλεγες εσύ;

    θες να κάνεις ένα guest post με τη λίστα σου; θα στείλω πρόσκληση και στον Β!

    April 16, 2007 6:15 pm  
    Blogger Rakasha said...

    850?? Διάβολε, και το έλεγα ότι σας γνωρίζω από κάπου, πρέπει να έχουμε συναντηθεί στην αυλή του Μανουήλ Κομνηνού :Ρ

    April 16, 2007 10:01 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    afou mou to zhtas, oriste:

    -La Notte (Michelangelo forever)
    -Brokeback Mountain
    -Notorious / Spellbound (den mporw na apofasisw poio)
    -Don't Look Now (ka-ta-plh-kti-ko)
    -Le Charme discret de la bourgeoisie (auto tha pei humour)
    -Accident (palies klassikes agglikes aksies)
    -Sympathy for Lady Vengeance
    -Dear Wendy (vinterberg-von trier)

    omologw oti gia ta duo teleutaia phra thn bohtheia tou koinou giati o egkefalos mou eixe kaei.....
    tha hthela na dw ton v. na kanei kati paromoio giati m'aresei na ton basanizw, xexeexexeex

    April 17, 2007 1:14 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    Ax bre megaires kai oi dyo (dil. xilaren kai sage), eytyxws pou eiste omorfes kai ws slave to beauty (kai oxi slave to love) sas anexomai, alliws tha sas elega egw! Ainte mari xilaren, megali i xari sou, oriste i lista, gia na skasoun kai oi koultouriarides:
    1.Edward Scissorhands
    2.Titanic
    3.Breakfast at Tiffany's
    4.Bram Stoker's Dracula
    5.Heathers
    6.Swept from the sea
    7.Equinox
    8.The last time I committed suicide
    9.Jude
    10.The little mermaid
    P.S. Ayto ontws einai basanistirio giati ta misa pou ithela na balw den xwrane! Nai kai to kserw oti i lista einai psycho opws ki egw, alla gia ayto me agapate! XIXIXIXI!

    V.

    April 18, 2007 5:27 pm  
    Blogger Xilaren said...

    @rakasha: :-))) ε, ναι Πασαλιμάνι ή Βυζάντιο, το σίγουρο είναι πως κάπου έχουμε κουτουλήσει!

    @sage+V (for Vendetta!:-):

    what an honour, dear friends. Im touched. Αυτό θα άξιζε ξεχωριστό ποστ, με λινκς και τα ούλα του, αλλά με προλάβατε!!! Και πάλι θενξ.

    Λίγα σχόλια:
    μικρή, ωραία τα κατάφερες: δεν έχω δει 3 από τις δικές σου! είναι δυνατόν; φίλες σου λέει μετά ο άλλος!!! shocked to my core!

    μικρέ, ένας λόγος που σε αγαπώ πέρα από όλα τα άλλα είναι γιατί παραμένεις σταθερός στις αξίες σου! Εύγε! (αλλά Τιτανικός; I must have missed sth here...)

    σας φιλώ και ανυπομονώ να σας δω εδώ, εκεί, anywhere!

    April 18, 2007 5:41 pm  
    Blogger Xilaren said...

    α, και για να μην ξεχνιόμαστε... δμτκ, μόνο εσύ έμεινες... αν μας κάνεις την τιμή δατ ιζ...

    (παρεπιπτόντως, λέω να αφήσουμε αναμετρήσεις και στοιχήματα στην άκρη, εντάξει να βγάλουμε λεφτά από ξένους αλλά όχι και από την ίδια μας την οικογένεια, ντροπή... οπότε παραμένω neutral)

    April 18, 2007 5:49 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    kollhth, auto pou me sokarei emena den einai oti exoume amfoteres kena apo tis listes mas, alla oti kamia tainia den sumpiptei... not even close!!

    oso gia ton v. kai to titanic, nomizw oti to kanei epithdes gia na psarwsoume... xexexexexe
    @V: rantebou gia kafe apo deutera na ekshghtheis!

    ps. mporw na prosthesw ta x-menakia or is it too late?? :-P

    April 19, 2007 6:13 pm  
    Blogger Xilaren said...

    σωστό! αλλά δεν ανησυχώ...

    τα X-Men δεν προλαβαίνεις, λυπάμαι (και να σου πω απόρησα... "ούτε ενα comic-based??? πάει, χάλασε κι αυτή!")

    x

    April 19, 2007 6:59 pm  
    Blogger nanakos said...

    O.M.G.!!!! Noμίζω πως λιποθύμησα σε κάθε μια από αυτές τις ταινίες - εννοείται από την πλήξη!! Εκτός από το Smoke! Στο Smoke δεν πρόλαβα γιατί νίκησε η λύσσα μου να καπνίσω 2 κούτες άφιλτρα στα πρώτα 20 λεπτά!
    Είσαι ηρωίδα!!!

    May 10, 2007 11:07 am  
    Blogger Xilaren said...

    χαχα!

    δε σε πιστεύω!

    May 12, 2007 10:18 am  

    Post a Comment

    << Home