• Ou Ming
  • Wednesday, March 05, 2008

    ζάσταβα

    Το Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη αγόρασα τον Ιανό του Εθνικισμού. Το ξεφύλλισα στο αεροπλάνο της επιστροφής, διάβασα το άρθρο του Λιάκου το πρώτο βράδυ στο Λονδίνο (απορώντας μάλιστα πώς είχε καταφέρει να μου γίνει τόσο αντιπαθής στα 2 μόλις μαθήματα που είχα κάνει μαζί του σε ένα μάθημα επιλογής στη Φιλοσοφική πριν πολλά χρόνια ενώ αυτό που διάβαζα τώρα ήταν οκ. Μήπως τον μπερδεύω με άλλον; Αλτσχάιμερ. Πάλι). Χτές το ξανάπιασα, σήμερα στο λεωφορείο τελείωσα το κομμάτι του Ελεφάντη. Σε ένα σημείο λέει για την ελληνική αντίδραση και τα συλλαλητήρια και πώς ένα από τα συνθήματα ήταν "σιγά μην ήταν ζάσταβα ο Βουκεφάλας". Βλακεία ολκής, με έκανε να σκεφτώ τον παροξυσμό των ημερών και να αναρωτηθώ αν είχε "παίξει" όντως ευρέως αυτό το σύνθημα τότε. Δεν το θυμόμουν καθόλου. Πριν 5 λεπτά πήρα ένα η-μαίηλ από γνωστό που το αναπαρήγαγε αυτολεξεί μεταξύ άλλων βλακειών, ιστορικών ανακριβειών κλπ. Του απάντησα παραινετικά να μη στέλνει βλακείες και κρίμα που δε διαβάζει το μπλογκ γιατί ήθελα να τον κράξω λίγο ακόμα. Τζίμη, αν διαβάζεις εκεί στο Άμστερνταμ, δώσε σήμα, έχω να σου πω :-)


    Τα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου (ουσιαστικά ομιλίες / άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στον Πολίτη την περίοδο 1991-2, πλην αυτού του Μανιτάκη που δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία) αν και βαθιά επηρεασμένα από την εποχή που γράφτηκαν, έχουν μερικά ενδιαφέροντα σημεία. Νομίζω πως θα επανέλθω. Εντωμεταξύ, αντιγράφω ένα γνωστό απόσπασμα από το Ροΐδη που έχει ο Λιάκος στην πρώτη του σελίδα.


    «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του, η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν».

    Ασμοδαίος, 1876

    Nationalists rally in Thessaloniki
    photo by Teacher Dude

    Labels:

    10 Comments:

    Blogger Ιφιμέδεια said...

    Όντως το βιβλίο έχει ενδιαφέρον και όντως ο Λιάκος μάλλον είχε χάσει το τρένο του δασκάλου που εμπνέει. Είχα ακριβώς την ίδια γνώμη και μάθαινα ότι ακόμη και στα σεμιναριακά του ήταν απλησίαστος και μη ενθουσιώδης. Μάλλον κλασική περίπτωση ανθρώπου που ήθελε να κάνει μόνο έρευνα, αλλά έπρεπε να διδάσκει για τα προς το ζην.

    March 05, 2008 9:02 pm  
    Blogger Sraosha said...

    Τα έχει πει όλα ο Ροΐδης...

    March 05, 2008 10:41 pm  
    Blogger Xilaren said...

    δεν ξέρω, για να είμαι ειλικρινής έχω την εικόνα ενός φασίστα... σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκα να αλλάξω μάθημα επιλογής. γνώρισα μία διδακτορική του σήμερα σε μία διάλεξη στο LSE και είχαμε την ίδια κουβέντα... μήπως τα έχω μπερδέψει και τον αδικώ τον άνθρωπο, ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω.

    πράγματι, σραοσάκο

    March 05, 2008 11:01 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    tha to katevaso ligo to koultouriariko epipedo sto dapedo :) alla genikotera isxiei afto me akadimaikous. borei na exoun tis super ntuper idees, na milame gia miala, alla na einai toso misantrhopoi, i akoinoniti i na exoune genikotera problem me to image tous pou na min boroun na perasoun tis super ntuper idees tous. afta gia simera sto thema koultoura. i agglia exei ontos tin omixli kai to binge-drinking.

    March 06, 2008 10:18 am  
    Blogger Xilaren said...

    ...κι επειδή φαντάζομαι πως όταν λέμε Αγγλία εννοούμε το Λονδίνο :Ρ, έχω να δηλώσω πως ομίχλη είδαμε μόνο ένα πρωί από τον Σεπτέμβρη και πως το Φλεβάρη βγήκα 2 φορές χωρίς σακάκι/μπουφάν. thank dog for global warming

    επίσης, έχω να βάλω αλκοόλ στο στόμα μου 2 εβδομάδες. (εντάξει τη μία ήμουν τέζα)

    σιγά σιγά θα καταρρίψουμε όλους τους μύθους! (ξεκινώντας από το βουκεφάλα)

    (θέατρο στη γειτονιά σας το σάββατο στις 4μμ, κυρία μου;)

    March 06, 2008 10:42 am  
    Blogger Provato said...

    ο ροϊδης είναι τέλειος. σαν τους pet shop boys. δεν τους φαίνεται αλλά λένε μεγάλες σοφίες.


    θεγκζ

    March 06, 2008 7:49 pm  
    Blogger Xilaren said...

    χα! να ένας συσχετισμός που δε θα είχα σκεφτεί ποτε!

    :)

    March 07, 2008 5:03 pm  
    Blogger stassa said...

    Το πρόβλημα της Αγγλίας είναι οι Άγγλοι, θαρρώ.

    Ευτυχώς έχει αρχίσει κι έρχεται λίγος κόσμος της προκοπής εδώ πάνω. Σε καμμιά κατομπενηνταριά χρόνια θα έχει στρώσει η κατάσταση... :Ρ

    March 16, 2008 7:17 pm  
    Blogger stassa said...

    Α, ξέχασα. Σας βρήκα από τα λίνκς του πρόβατου. Χαίρετε! *^_^

    March 16, 2008 7:28 pm  
    Blogger Xilaren said...

    ahha! most probably!

    να είσαι καλά και καλώς μας ήρθες!

    March 17, 2008 12:59 pm  

    Post a Comment

    << Home