• Ou Ming
  • Tuesday, March 18, 2008

    barrier

    G. Steinem, NY Times, 08.01.08

    στο προηγούμενο ποστ, έγραψα τι ειρωνεία βέβαια όλο το θέμα πλέον να εξελίσσεται σε racism vs sexism). Αισθάνθηκα την ειρωνεία να μεγαλώνει σήμερα το πρωί όταν συνειδητοποίησα πως η Geraldine Ferraro, η οποία δημιούργησε το τελευταίο σχετικό καυγά στα μήντια με τις δηλώσεις της περί ρατσισμού και σεξισμού, υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποψήφια σε εθνικές εκλογές ως αντιπρόεδρος την ίδια χρονιά με τον Jesse Jackson (1984). Ο Jesse Jackson θεωρείται ως αυτός που άνοιξε το δρόμο για την υποψηφιότητα της με το να έχει ο ίδιος γυναίκα συνυποψήφια στις προκριματικές.


    Μου άρεσε το άρθρο της Gloria Steinem, μερικά του σημεία θα μπορούσαν να αποτελούν απάντηση στα σχόλια του προηγούμενου ποστ. Υπάρχει όμως και ενδιαφέρων αντίλογος εδώ


    ΥΓ. εδώ να θυμίσω στην ανώνυμη του προηγούμενου σχολίου ότι η Steinem είναι η μητριά του Christian Bale. Άσχετο αλλά αχ και βαχ. :P


    14 Comments:

    Blogger stassa said...

    Ξέρεις τί γίνεται; Είναι αλήθεια οτι η Χίλαρυ τρώει σεξισμό επειδή είναι γυναίκα, κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως κι ο Ομπάμα τρώει ρατσισμό επειδή είναι μαύρος (κάποια στιγμή προσπαθούσανε να πούνε οτι είναι επικίνδυνο να βγει πρόεδρος γιατί θα τον εκτελέσει, λέει η ΚΚΚ).

    Το θέμα είναι, μια γυναίκα σε θέση εξουσίας ή και ηγέτις έθνους δεν λέει τίποτα για την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της. Σου θυμίζω την Τανσού Τσιλέρ στην Τουρκία, την Ίντιρα Γκάντι στην Ινδία, την Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν κι ακόμη και την Μάργκαρετ Θάτσερ στην Αγγλία (νομίζω ξέρεις τι θα πεί να είσαι επαγγελματίας γυναίκα στην Αγγλία, ε;) Φυσικά μια δυναμική γυναίκα θα ανελιχθεί, κι εξαιρετικές γυναίκες θα διακριθούν εξαιρετικά. Δεν είναι απαραίτητο όμως οτι από τη θέση ισχύος τους θα αγωνιστούν για ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους. Σου ξαναθυμίζω τη Θάτσερ (ώχ, ελπίζω να μη σφαχτούμε τώρα, ε;).

    Απ' την άλλη, συγκεκριμμένα για τις ΗΠΑ, το μεγάλο τους πρόβλημα δεν είναι ούτε ο ρατσισμός, ούτε ο σεξισμός. Το πρόβλημά τους είναι οτι οι μειονότητές τους δεν καταφέρνουνε να συνεργαστούν αποτελεσματικά. Παράδειγμα το φεμινιστικό κίνημα, που πολλές Women Of Colour διαμαρτύρονται οτι κυριαρχείται από λευκές μεσοαστές που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των αλλονών (και φαίνεται νά χουν δίκιο).

    Απ΄αυτήν την άποψη, ένας μαύρος πρόεδρος ή τουλάχιστον ένας μαύρος υποψήφιος των δημοκρατικών θα υποδείκνυε μια πραγματική αλλαγή, ή ίσως μια πραγματική αφύπνιση των μαύρων ψηφοφόρων. Αλλά και το δεύτερο να ισχύει, αν υπάρξει όντως τέτοια αφύπνιση, θα ωφελήσει γενικά τις "προοδευτικές δυνάμεις"

    March 18, 2008 5:36 pm  
    Blogger stassa said...

    Α και τώρα που το θυμήθηκα, η Γκλόρια Στάινεμ δεν είναι που είχε πει οτι οι τρανσέξουαλ γυναίκες δεν πρέπει να αλλάζουνε παπούτσια; Ή κάτι τέτοιο;

    Για θύμισέ μου εσύ που τα ξέρς αυτά... :\

    March 18, 2008 5:39 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    We are living at the dawn of transhumanism. The world where children will be grown in artificial wombs - alien style - is just below the horizon. By the 22nd century issues of gender will be completely irrelevant, at least in transhumanist societies.

    March 18, 2008 9:19 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    Sorry to break Steinem's bubble but sexism IS nature, there is nothing to be confused about it. Just because this was used to justify a different discrimination does not make it automatically invalid.

    We are still animals when you dig deep enough and in the jungle muscle wins. Weaker female physical presence (purely in muscle terms) and the burden of child bearing are what allow human society to be male-dominated. In pure terms, more men can beat up their wives than the reverse. THAT'S what it's all about when you drill down to the core of it.

    March 18, 2008 9:48 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    And to finish off this rumbling of mine, the truth is that quotas or no quotas it is still women who will get stuck with raising the children because that's how this male-dominated society operates. So they will have less time to advance their career thus being handicapped against the men, since the men would have had more time to gather up experience and knowledge.

    So the solution is to either find a way to get men pregnant or produce fully grown kids out of pods, ready to walk and go to the bathroom on their own as soon as they get out.

    You may laugh but this is the future.Thank you.

    March 18, 2008 10:16 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    Ti swsta pou perigrafei to problhma o passenger sto trito tou sxolio, kai how convenient pou proteinei mia lush episthmonikhs fantasias!
    (to deutero sxolio to afhnw sthn xilaren)

    xilaren, pou me muristhkes??

    March 19, 2008 7:26 am  
    Blogger Xilaren said...

    στασσα, με ενδιαφέρει αυτό που λες στην πρώτη παράγραφο. δε μίλησα ούτε για την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών σε κάθε χώρα, ούτε για το πραγματικό πρόβλημα της Αμερικής (η Κλιντον είναι ένα τυχαίο παράδειγμα) και δεν είμαι τόσο σίγουρη για αυτό που λες στο τέλος. 'Ιδωμεν.
    σιγά μην πλακωθούμε για τη Θάτσερ και δεν έχω ιδέα για την Steinem! Αυτό που έγραψα για τον Christian Bale το έμαθα όταν μετά τον Batman Begins, τον "εκτίμησα" ιδιαίτερα και τον έψαξα στο IMDB :) (αν ενδιαφέρεσαι, παντρεμένος από μικρός με ένα παιδί)

    Passenger, pls be my guest and express yourself!

    το sci fi είναι πράγματι μία λύση. Το δεύτερο είναι πράγματι το αγαπημένο μου θέμα αλλά δεδομένου ότι πνίγομαι γιατί φεύγω ταξίδι απόψε θα μου επιτρέψετε απλώς να αναφωνήσω: ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ! δηλαδή έλεος!

    [γενετικά υπάρχει πράγματι διαφορά μυϊκής δύναμης αλλά μετά ήρθε και κάτι που λέγεται "κοινωνία" κλπ κλπ κλπ ΑΜΗΝ] - if only i had a euro (the strong currency :P) for every time i had this discussion

    πώς σε μυρίστηκα; έλα μου ντε! φαντάζομαι πως μερικά πράγματα (θέματα συζήτησης, διατύπωση του λογου, αποχρώσεις) παραμένουν familiar.

    take care everyone

    March 19, 2008 11:10 am  
    Blogger stassa said...

    Η Στάινεμ ανήκει σε μια ομάδα φεμινιστριών που έχουν μιλήσει πολύ αρνητικά για τις τρανς γυναίκες. Λένε πως είμαστε κατάσκοποι της πατριαρχείας (όχι του Πατριαρχείου...) κι οτι υποστηρίζουμε την δομή του κοινωνικού φύλου που στενεύει τα περιθώρια των γυναικών κλπ.

    Σόρρυ, έλεγα που θα την είχες διαβάσει. Εντάξει, πού να το ξέρεις;

    Ο Christian Bale, ε; Ωραίο μανάρι, δε λέω... :)

    March 19, 2008 12:58 pm  
    Blogger Xilaren said...

    άντε ρε!!! δεν έχω διαβάσει Στάινεμ παρά μόνο τα τυχαία άρθρα εδώ κι εκεί. θα το κοιτάξω αυτό που λες... χμ :-/

    να είσαι καλά (μου έρχεται να λέω καλό σαβ/κο λόγω διακοπών και ας είναι τετάρτη)

    καλό σαβ/κο λοιπόν!

    March 19, 2008 1:01 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    Αμάν πια με το επιχείρημα της κοινωνίας. Ελεος.

    Η κοινωνία είναι μηχανισμός τήρησης ισορροπιών και ελέγχου των ενστίνκτων και όχι ατομικό συστατικό του κάθε ανθρώπου.Αν δεν υπήρχε κάτι άλλο από κάτω της δεν θα υπήρχε η φράση "breakdown of society", ούτε και θα συνέβαιναν τα διάφορα που συμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις και τα οποία τείνουν να είναι δυσάρεστα.

    Δεν έχω πειστεί οτι τα quotas θα κάνουν τις κοινωνίες των κρατών αυτών να σέβονται περισσότερο τις γυναίκες - ευτυχώς που η Νορβηγία πειραματίζεται για να μπορεί ο επόμενος κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματα του.

    March 19, 2008 3:37 pm  
    Anonymous Anonymous said...

    Ο υπόλοιπος κόσμος φυσικά :)

    March 19, 2008 3:39 pm  
    Blogger Xilaren said...

    χαχα! οκ, υπόσχομαι να συζητήσουμε το genetic argument ενδελεχώς γυρνώντας.

    στα πολύ πολύ γρήγορα, 3 πράγματα προς σκέψη:

    μητριαρχικές κοινωνίες
    social evolution
    η επιστημονική σιγουριά που στήριζε την παρωχημένη πλέον ιδέα του γενετικά υποδέεστερου μαύρου / εβραίου/ colonised other

    ευκαιρίες δίνουν οι ποσοστώσεις κι όχι αυτόματο σεβασμό αλλά ναι, συμφωνώ πως είναι ένα πείραμα που θα δείξει. και ίσως να χεις δίκιο, τόση αντίδραση και playdown of the gender discrimination που υπάρχει ίσως μόνο στην επόμενη ζωή / κόσμο θα μάθουμε!

    :)

    March 19, 2008 3:52 pm  
    Blogger Wrong Guy said...

    asxeto,alla prepei na to sxoliaso!

    kai mena o Mr. Riplay einai apo tis agapimenes mou tainies!

    March 20, 2008 6:48 pm  
    Blogger Xilaren said...

    εεεμ ;;;

    March 21, 2008 12:05 pm  

    Post a Comment

    << Home